Nl

"Waarom moet een ondernemer twee keer betalen?" Burgemeester en ondernemer Bart Van Hulle in de strijd tegen bedrijfsbelasting

25 JAN. 2021

MALDEGEM - 25 januari 2021

Als een echte Don Quichot breekt boomkweker, burgemeester van Maldegem én Vlaams parlementslid Bart Van Hulle (Open VLD) al enkele jaren een lans voor het afschaffen van de bedrijfsbelasting. Als ondernemer trok hij naar de Raad van State en kreeg hij gelijk. Enkele jaren later schaft hij als burgemeester de belasting voorgoed af in Maldegem. Nu hoopt hij dat andere steden en gemeenten zijn voorbeeld volgen.

Tekst van Elke Verdonck - orgineel op de pagina van UNIZO

Sinds de jaren ’90 betalen ondernemers in Maldegem bedrijfsbelastingen. Het startte met een klein bedrag, maar dat werd steeds hoger. Tot op een bepaald moment elke vennootschap, hoe klein ook, jaarlijks 600 euro moest betalen.

Bart Van Hulle: “Dat vond ik heel onrechtvaardig. Ik kaartte het aan in de gemeenteraad, maar kreeg daar geen gehoor. Dus ben ik naar de Raad van State getrokken. En met succes: zowel de bedrijfsbelasting van 2014 als die van 2015 werd terugbetaald aan alle Maldegemse ondernemers.”

Toen je eind 2019 zelf burgmeester werd, heb je niet getwijfeld?

Bart Van Hulle: “Ik heb als burgemeester geredeneerd dat het geld van de bedrijfsbelastingen van 2016 en 2017 onterecht op de rekening van de gemeente stond. En dus heeft de gemeente dat terugbetaald aan de ondernemers in Maldegem.”

Wat maakt die bedrijfsbelasting zo onrechtvaardig?

Bart Van Hulle: “Er zijn twee grote redenen. Eerst en vooral vind ik de bedrijfsbelasting een dubbele belasting. Als je je loon haalt uit je bedrijf, dan betaal je daar personenbelasting op. Waarom moet je dan nog eens dubbelop belasting betalen omdat je een bedrijf hebt? Dat is volledig onterecht. Ten tweede maakt een onderneming een gemeente, stad of provincie net rijker en waardevoller. Dan ga je als lokale overheid die onderneming toch niet belasten? Een lokale overheid moet net blij zijn dat een ondernemer zich vestigt op haar grondgebied. Die boodschap wil ik nu overbrengen naar andere Vlaamse steden en gemeenten.”

Denkt u dat die maatregel veel navolging zal krijgen?

Bart Van Hulle: “Ik merk toch wat nervositeit bij heel wat burgemeesters als erover gepraat wordt. Velen geven mij gelijk en zeggen dat ze het zullen bekijken. Anderen durven er niet voor uitkomen dat ze de belasting heffen. Maar ik hoop dat het onderwerp begint te leven in heel wat steden en gemeenten.”

Kan uw functie als Vlaams Parlementslid de afschaffing een duw in de rug geven?

Bart Van Hulle: “Ik heb dankzij mijn rol in het parlement de mogelijkheid gehad om dit al eens publiekelijk aan te kaarten. Maar het is natuurlijk aan elk lokaal bestuur om hiermee om te gaan. Ik word wel kregelig van een aantal partijen die zeggen: ‘Bedrijven hebben de sterkste schouders, zij moeten de zwaarste lasten dragen.’. Dat is zo fout. Een ondernemer moet gewoon net zoals een werknemer belasting betalen. Daar ben ik van overtuigd. En ik hoop dat veel lokale besturen dit zullen inzien.”