Nl

BURGEMEESTER

Efficiënte gemeente

"Ik wil meer daadkracht in de gemeente. Minder palaveren en sneller beslissen.” vertelt Burgemeester Bart Van Hulle. Hij wil de gemeente dan ook ‘meer runnen zoals een bedrijf’. Eén van de belangrijkste lessen die de gemeente kan leren van het bedrijfsleven, is het zetten van duidelijke doelen en het wegwerken van verspilling. Te vaak wordt het belastinggeld van onze burgers gebruikt voor onnodige zaken. Om deze verspilling en inefficiëntie weg te werken, ging burgemeester Van Hulle aan de slag met een volledige revisie van het gemeentebestuur. Hij stelde een kabinetschef en efficiëntiemanager aan om de gemeente beter te kunnen besturen.

Bart legde ook de tientallen intercommunales en andere regionale samenwerkingsverbanden in het Meetjesland op de schop. “De meeste hebben geen toegevoegde waarde, maar zijn relicten van het verleden,” vertelt Bart Van Hulle: “We gaan ze dus alle 52 evalueren.”

Economisch sterk Maldegem

Maldegem wilt groeien. Onze lokale bedrijven brengen welvaart en leven naar de gemeente. De coronacrisis toont duidelijk aan dat zonder onze lokale slagers, bakkers en winkeltjes het maar een saai boel is. Onze lokale ondernemers krijgen nu eindelijk de erkenning die ze verdienen. Bart Van Hulle pakt daarom uit met een bedrijfsvriendelijk beleid: “Wat goed is voor een Maldegemse bakker is goed voor alle Maldegemnaars.” Daarom heeft de burgemeester 1.2 miljoen euro aan dubbele belastingen teruggegeven aan de bedrijven én heeft hij werk gemaakt van de uitbreiding van het industrieterrein van Maldegem, wat honderden extra jobs naar de gemeente zal brengen.

Snelle en efficiënte corona aanpak

Burgemeester Van Hulle is niet bij de pakken blijven zitten. Nog geen jaar burgemeester en de coronacrisis maakte zijn intrede. Bart Van Hulle werkte snel en daadkrachtig en de gemeente communiceerde meteen helder: “Blijf thuis voor uw eigen goed en dat van alle Maldegemnaars.” Pas eind mei begonnen de eerste leveringen van mondmaskers in België aan te komen, maar in Maldegem had het schepencollege al op 19 maart beslist om mondmaskers aan te kopen en via de internationale contacten van de burgemeester waren deze er al begin mei. 200.000 gratis mondmaskers voor de 25.000 Maldegemnaars, 8 per persoon. Dit allemaal snel en zonder hoge kosten. Dat is het beleid van Bart Van Hulle.

Hetzelfde verhaal voor de lokale contactopsporing. Door de samenwerking met lokale huisartsen had Maldegem vrijwel meteen een goed werkend contactopsporingsyteem, terwijl de Vlaamse regering pas een werkend contactopsporingsysteem had uitgewerkt in juli.

Hart voor Maldegem

Mensen die het wat moeilijker hebben, vormen het hart van burgemeester Bart Van Hulle zijn beleid. Want doordat er minder verspilling is, gaat er meer financiële steun naar mensen die het wat minder breed hebben. In september 2020 lanceerde de gemeente het project 'AanZet in Maldegem', een financieel adoptiesysteem waarbij je 300 euro kan schenken om een jongere in armoede te helpen. In Maldegem leven er 300 kinderen in armoede. “Dat zijn er 300 te veel” zegt Bart Van Hulle: “Het geld wordt gebruikt voor schoolgeld, kledij en dergelijke. Iedere 6 maanden krijgen de 'adoptieouders' een brief waarin staat wat er met het geld tot dan toe is gebeurd voor dat specifieke kind.”

De coronacrisis is ook heel moeilijk voor gezinnen met doven en slechthorende. Daarom stelde burgemeester Van Hulle gratis venstermaskers ter beschikking aan slechthorenden en hun gezinsleden. Zo kunnen die beter liplezen. Alle dokters, oogartsen en tandartsen in Maldegem kregen ook een exemplaar om zo makkelijker met hun patiënten te kunnen praten.